Mollen
Mollen houden de grond in je tuin gezond. Het omwoelen van grond is goed voor afwatering. Het bijna blinde beestje helpt je ook om plagen in toom te houden: een mol smult van insecten, zoals emelten en aardrupsen.
De mol leeft onder de grond, dit in tegenstelling tot andere zoogdieren. Het dier graaft gangen tot soms wel 200 meter lang. Mollen hebben een vacht met zonder vleug, dus met flexibele haren, waardoor het geen probleem is als hij achterstevoren door een gegraven gang heen moet. Zodra het voorjaar wordt komen de mollen in actie en zie je overal weer molshopen.
Bestrijding van mollen
PATS! Plaagdierbestrijding is expert in het vangen van mollen en ongedierte op een zo vriendelijk mogelijke wijze.
Wij vangen mollen in de regio Noordoostpolder en de dorpen, maar ook in zuidelijk Friesland, noordelijk Flevoland en de kop van Overijssel.
Lees hier meer over ons werkgebied van plaagdierbestrijding.
Mollenbestrijding
Nuttig of niet?
Mollen zijn niet meteen de meest populaire zoogdieren. Hoewel ze de bodem gezond maken, zorgt hun graafgedrag en dan vooral de molshopen die daar het resultaat van zijn, ervoor dat ze geen graag geziene gasten zijn. Vaak worden ze dan ook hardhandig uit de tuin verwijderd. Wie liever geen mollen in zijn tuin heeft, maar ze ook niet wil doden, kan gelukkig een beroep doen op minder drastische maatregelen.
Een nachtmerrie voor liefhebbers van een gaaf gazon: je perfecte plaatje ontsierd door grote hopen aarde. Er is een mol opgedoken! De term ‘opduiken’ mag je hier vrij letterlijk nemen. Mollen hebben sterke graafpoten waarmee ze een kracht van 40 keer hun eigen lichaamsgewicht kunnen genereren – in mensentermen: dat zou betekenen dat je twee neushoorns vooruit kan duwen. Met die krachtige graafmachines maken mollen een soort zwembeweging die doet denken aan schoolslag om zich een weg door de bodem te banen. Terwijl ze onder je voeten zwemmen, verluchten ze de grond en zorgen ze voor een betere drainage. Bovendien eten ze allerlei insecten die de wortels van je sierplanten aanvreten.
Bij het zien van meerdere molshopen wordt al vaak gesproken over een mollenplaag. Mollen zijn echter solitaire dieren die een eigen territorium verdedigen en naargelang de bodem- en voedselomstandigheden uitgebreide gangenstelsels uitgraven. Deze stelsels bestaan uit talrijke gangen die langs verschillende kamers met elkaar in verbinding staan. Een kleine tuin zal dus meestal maar plaats bieden aan één mol. Omdat die mol zijn eigen territorium heeft, is het verwijderen van je bodemgast vaak zinloos. Het enige wat je doet is een thuis aanbieden aan een nieuw exemplaar. En dan nog een thuis met een voorgegraven gangenstelsel.
Voorkomen!
De beste manier om mollen weg te houden, is zorgen dat je tuin voor hen niet aantrekkelijk is. Een gevarieerde tuin met veel bomen is minder interessant dan een groot, effen gazon. Mollen mogen dan wel enorm sterk zijn, door boomwortels heen kunnen ze niet graven. Bomen zorgen dus voor obstakels die het graven bemoeilijken. Wie de mol helemaal de toegang tot de tuin wil ontzeggen, kan een mollennet plaatsen. Dit net moet rond de hele tuin tot een diepte van minstens een meter met naar buiten geplooide randen worden ingegraven: een lastig en duur karwei en dus meestal voorbehouden voor nieuw aan te leggen tuinen.
Verjagen?
Mollen zijn zeer gevoelig voor trillingen, en er bestaan allerlei methoden om hen met geluid of andere trillingen weg te houden. Een oude methode is het ingraven van lege glazen flessen of potten met de opening naar boven. De wind zorgt voor een fluitend geluid dat zich in het gangenstelsel voortzet. Maar dan wordt je tuin natuurlijk ontsierd door half ingegraven flessen in plaats van molshopen. Bovendien bestaat de kans dat er gewenning optreedt bij de mollen.
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, hebben mollen geen sterk ontwikkelde reukzin. Toch worden er allerlei slecht geurende middeltjes ingezet om mollen te bestrijden: mottenballen, carbid, rotte vis, teer en carbolineum zijn enkele van de gebruikte middelen. De meeste geurmiddelen hebben op zijn minst een klein effect en ontmoedigen mollen om de tuin te betreden. Omdat zaken als rotte vis en teer de tuin niet meteen gezelliger maken, zijn sterk geurende planten een elegant alternatief. Planten als Stinkend nieskruid, Kruisbladwolfsmelk, Wilde knoflook en Narcis hebben als voordeel dat ze de mollen op een natuurlijke manier afweren en tegelijk de tuin sieren. Verder zijn er ook geurstaafjes en lavabolletjes verkrijgbaar die doordrenkt zijn met etherische oliën en die in de buurt van mollengangen moeten worden ingegraven.
Informatievideo over mollen
Boswachter Hanne verteld je wat je moet weten over molshopen en mollen.
Hoe ingenieus dit diertje te werk gaat en hoe ze bijdragen aan een verbetering van de bodem.
Wat je vooral NIET moet doen.
Mollen verjagen met carbid: Is dat dan een goed idee?
Boeren doen het wel vaker: stukjes carbid in een mollengang plaatsen en water erover gieten. Uit het carbid ontstaat dan een gas waar mollen niet tegen kunnen. Het carbid aansteken om zo een explosie te veroorzaken is bij wet verboden.
Tips
Je gaat mollen verjagen met knoflook geur
Mollen schijnen niet van knoflook te houden. Je kunt daarom korrels (ook wel: granulaat) of geurcapsules kopen die een knoflookgeur verspreiden. Je strooit de korrels of capsules in een mollengang en de mollen blijven op afstand. Althans voorlopig.Je gaat mollen verjagen met (ultrasoon) geluid
Voor deze methode bestaan twee keuzes. Ofwel je koopt een ultrasoon apparaat tegen mollen en je plaatst deze in een mollengang of je fabriceert zelf iets dat een geluid maakt waar mollen niet tegen kunnen. Je kunt bijvoorbeeld een metalen paal bij een mollengang ingraven. Aan deze paal bevestig je metalen plaatjes die, bij wind of storm, heftig tegen de paal zullen tikken. Een fles zonder bodem op zijn kop in de uitgang van een tunnel steken kan ook. Het zingende geluid dat de wind veroorzaakt in de fles galmt door de gangen en dat vinden mollen niet prettig.Mollen verjagen met gas?
Mollen verjagen met gas is niet weggelegd voor particulieren. Slechts gecertificeerde ongediertebestrijders mogen met dit soort producten werken.
Mollen verjagen met carbid: Is dat dan een goed idee?
Boeren doen het wel vaker: stukjes carbid in een mollengang plaatsen en water erover gieten. Uit het carbid ontstaat dan een gas waar mollen niet tegen kunnen. Het carbid aansteken om zo een explosie te veroorzaken is bij wet verboden.
Diervriendelijk mollen verjagen met gif?
Zelf gif tegen mollen gebruiken is altijd onverstandig. Giftige middelen tegen mollen mogen alleen door gecertificeerde professionals worden gebruikt. Men moet immers rekening houden met mens, dier en milieu. Ga je zomaar zelf gif strooien, dan kunnen andere dieren of zelfs mensen worden vergiftigd. Voor het milieu is het ook niet best.
En kom je er niet uit.. Wacht niet te lang en bel ons, wij komen zo snel mogelijk de mollen bestrijden op professionele wijze.